Opheffingsuitverkoop: ALLE artikelen vanaf EURO 1,59
(zolang de voorraad strekt)

Informatie over Blu-ray discs

Blu-ray dankt haar naam aan de blauwe laser die gebruikt wordt om data te lezen en schrijven. Reguliere DVD gebruikt een rode laser.

De blauwe laser heeft een kortere golflengte (405 nanometers) dan de rode laser (650 nanometers). Deze smallere laserstraal kan met meer precisie focussen, waardoor het mogelijk is om data af te lezen uit gaatjes van slechts 0,15 microns. Dit is meer dan twee keer zo smal als de gaatjes op een DVD.

Daarnaast heeft Blu-ray de track pitch teruggebracht van 0,74 micron tot 0,32 micron.

Door de smallere laser, de smallere gaatjes en de kortere track pitch kan een single layer Blu-ray disc meer dan 25Gb data bevatten. Ongeveer 5 keer zoveel als op een gewone DVD.

Blu-ray en DVD vergeleken

Blu-ray heeft niet alleen meer opslagcapaciteit dan traditionele DVD's, maar biedt ook een heel nieuw niveau aan interactiviteit. Nieuwe Blu-ray spelers ondersteunen veelal de BD-J standaard waardoor zelfs het spelen van online spelletjes tot de mogelijkheden behoort. Ook kunnen bijvoorbeeld ondertitelingen worden gedownload en weergegeven onder het afspelen van een Blu-ray film.

De laser bevindt zich in vergelijking tot de DVD dichter bij de informatiedragende laag.

Omdat de Blu-ray disc data-laag dichter aan het oppervlak ligt vergeleken met de DVD waren Blu-ray discs in het begin kwetsbaar voor krassen. Als oplossing voor dit probleem kwamen verschillende fabrikanten met harde beschermlagen (hard-coat techniek). TDK kwam als eerste met Durabis. Andere producenten, zoals Sony, Panasonic en Verbatim hebben eigen coatings ontwikkeld. Verbatim gebruikt deze hard-coat technologie (ScratchGuard) nu ook op geselecteerde (her)schrijfbare DVD's.

De beschermende laag bij een Blu-ray disc is extra hard en dun en bedraagt 0,1 mm (bij een dvd 0,6 mm). Doordat deze laag zo dun is, is eerder sprake van een bovenkantkras die niet gerepareerd kan worden.

Een Blu-ray disc is ongeveer 1,2 mm dik, hetzelfde als een DVD. In een DVD zit de datalaag tussen twee polycarbonaat lagen van ongeveer 0,6mm dik. Door de plastic laag op de data kunnen specifieke problemen ontstaan. Het laserlicht kan weerkaatst worden waardoor de data niet goed gelezen wordt. Dit wordt birefringence genoemd. Ook tilt kan voorkomen. Hiervan is sprake wanneer de disc niet 100% glad is en de laser niet goed haar weg kan vinden naar de data en terug.

CD, DVD en Blu-ray vergeleken

Deze problemen worden bij Blu-ray overkomen door de data op de 1,1mm dikke polycarbonaat laag te plaatsen. Lees problemen worden hiermee voorkomen, en omdat de datalaag veel dichter bij de laser zit wordt tilt ook grotendeels voorkomen.