Opheffingsuitverkoop: ALLE artikelen vanaf EURO 1,59
(zolang de voorraad strekt)

Herkennen van krassen

Krassen worden onderverdeeld in drie klassen:

Krassen aan de bovenkant komen alleen voor bij CD's en CD-rom's. Deze krassen komen niet bij DVD's voor.

Bij de reparatie van DVD's zijn de bovenkant kras en de folie inkeepingniet van belang door de constructie van de DVD.

Bovenkant krassen (niet op DVD's)

Bovenkant krassen worden veroorzaakt door een scherp voorwerp waardoor het geprinte label van een CD of CD-rom beschadigd. De informatie net onder de laklaag wordt aangetast en de CD slaat over. Bovenkant krassen kunnen niet worden gerepareerd. Ze kunnen echter wel worden voorkomen.

Een bovenkant kras herkent u door de CD tegen het licht te houden. Als het licht door de CD gaat is sprake van een bovenkant kras.

Let op: als geen licht door de CD gaat maar aan de andere kant van de CD wel een kras zit zonder "dubbel beeld," dan is het een bovenkant kras dat het label niet beschadigde.

Leeskant kras

Leeskant krassen komen bij CD's, DVD's en CD-rom's voor. Ze zijn het meest voorkomend, makkelijk te herkennen en de enige kras soort die gerepareerd kan worden.

Leeskantkras

Als de kras een "dubbel beeld" heeft, zoals op de afbeelding hieronder, is het een leeskant kras. Deze kan gerepareerd worden. Het dubbele beeld wordt veroorzaakt door de kras en de reflectie door de reflectieve laag.

Folie beschadiging

Een folie beschadiging is geen kras maar lijkt op een kras op de leeskant van de schijf. De beschadiging, inkeeping of breuk van het folie is veroorzaakt door te veel druk op de bovenkant van de schijf. Meestal veroorzaakt door de schijf te buigen. Deze inkeeping kan niet gerepareerd worden.

Een folie beschadiging herkent u aan het ontbreken van een "dubbel beeld.". Ook zal geen beschadiging aan de bovenkant van de schijf te zien zijn.